Τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς που βασίζεται στο βιβλίο “Η ζωή εν τάφω” του Στρατή Μυριβήλη συνεχίζονται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Στο μυθιστόρημα διαβάζουμε τα γράμματα που έγραφε προς την αγαπημένη του,ο Μυτιληνιός λοχίας Αντώνης Κωστούλας, τα οποία μάλιστα, βρέθηκαν στο γυλιό του (στρατιωτικός σάκος). Η κάθε επιστολή είναι και ένα κεφάλαιο του βιβλίου.
«Δεν πρόκειται εδώ για την ηρωική διάσταση του πολέμου, αλλά για μια πραγματικότητα φρικιαστική. Είναι η φρίκη των χαρακωμάτων έτσι όπως την έζησε ο συγγραφέας. Το αντιπολεμικό μήνυμα του έργου αναδεικνύεται μέσα από την ωμότητα της ρεαλιστικής περιγραφής που χρησιμοποιεί τη φρίκη ως μέσο απώθησης και εξισώνει όλους τους ανθρώπους, φίλους και εχθρούς, κάτω από το βάρος της συντριβής της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την άλλη, η αγάπη για τη ζωή, για τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον θα παραμείνει ο συνεκτικός ιστός της σκέψης του και ολόκληρου του έργου του, το μόνο αντίδοτο, η μόνη ελπίδα απέναντι στον παραλογισμό του πολέμου.»