Στη Banská Štiavnica της Σλοβακίας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των «ημερών της Σαλαμάνδρας», το τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου 2019. Πρόκειται για μια ετήσια εθιμική διοργάνωση, με ρίζα στα τελετουργικά των σπουδαστών της Ακαδημίας Μεταλλείας και Δασοπονίας (Mining and Forestry Academy) της πόλης, από το 1735 που ιδρύθηκε, και στη συνέχεια καθιερωμένη ως γιορτή των μεταλλωρύχων, με έμβλημα την σαλαμάνδρα. Η Μπάνσκα Στιάβνιτσα, γνωστό μεταλλευτικό κέντρο της Ευρώπης εδώ και 800 χρόνια, έχει περιληφθεί στη Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1993, χάρη στη μοναδική συμβίωση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και τεχνολογικού τοπίου της.

Προσκεκλημένος της Slovak Association of Miners Societies and Guilds (Σλοβακική Ομοσπονδία Ενώσεων και Συντεχνιών Μεταλλωρύχων) ήταν ο Διευθυντής του ΤΠΠΛ, Α. Χαδουμέλλης, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου European Mining Heritage-European Mining Route που διεξήχθη στις 05/09/2019, στο ιστορικό κτήριο του Kammerhof, διοικητικό κέντρο της μεταλλείας την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Την επομένη, ο κ. Χαδουμέλλης παραβρέθηκε στην ξενάγηση της φωτογραφικής έκθεσης «Banská Štiavnica & Λαύριο, Βίοι Παράλληλοι» που διοργανώθηκε με τη συνεργασία φορέων και φυσικών προσώπων των δυο πόλεων. Στην συνέχεια ξεναγήθηκε σε κλειστές και υπαίθριες εγκαταστάσεις Μεταλλευτικών Μουσείων και υπόγειες μεταλλευτικές στοές. Το βράδυ της ίδιας μέρας παρακολούθησε την σύνοδο των μεταλλευτικών ενώσεων της κεντρικής Ευρώπης, με συμμετοχή πλέον των 300 εκπροσώπων από τις Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβενία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μια μεγάλη παρέλαση, όπου παρουσιάστηκε η εκπαιδευτική και πολιτιστική μεταλλευτική παράδοση των συμμετεχόντων χωρών και τέλος με συναυλία από αντιπροσωπευτικά μουσικά συγκροτήματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασιών με εκπροσώπους Πανεπιστημίων, πολιτιστικών και επαγγελματικών φορέων.