Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στοχεύοντας στη φιλοξενία και προώθηση ερευνητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι εγκαταστάσεις του ΤΠΠΛ περιλαμβάνουν βιομηχανικούς, εργαστηριακούς και επαγγελματικούς χώρους υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, οι οποίοι χτίσθηκαν στην πλειονότητά τους κατά τη χρονική περίοδο 1875-1940.  Αποτελείται από κτίρια διοίκησης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εμπλουτισμού μεταλλευμάτων που εξακολούθησαν να στεγάζουν βιομηχανική δραστηριότητα μέχρι το 1988. Στα 120 χρόνια βιομηχανικής λειτουργίας τους, τα κτήρια του ΤΠΠΛ υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, συμπληρώσεις και προσθήκες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σήμερα, το Πάρκο διαθέτει ενιαίο χώρο 245 στρεμμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει 41 κτιριακές μονάδες συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ., και έχει κηρυχθεί ενιαίο διατηρητέο μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα, έχουν αποκατασταθεί 80 στρέμματα εγκαταστάσεων με αρκετά κτίρια, αναδεικνύοντας το ΤΠΠΛ ως μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής. Τα βιομηχανικά κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί συνδυάζοντας την ανάδειξη της ιστορικής μορφής με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Στεγάζουν αρκετές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, εργαστήρια του ΕΜΠ καθώς επίσης και ιδρύματα πολιτισμού και τέχνης,

Το ΕΜΠ με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, συνέβαλε στην αναγέννηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τη λειτουργία τους ως κοιτίδα ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων προϊόντων και δραστηριοτήτων τεχνολογικού, εκπαιδευτικού  και πολιτιστικού περιεχομένου.

Στο χώρο του Πάρκου φιλοξενούνται μόνιμα:

  • εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τη παραγωγή, την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών.
  • εργαστήρια του ΕΜΠ, τα οποία ασχολούνται με την προώθηση της τεχνογνωσίας που παράγεται στο Ε.Μ.Π. και τη μεταφορά της από το Πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
  • εκπαιδευτικοί φορείς, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής και το Βιομηχανικό Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείο.

Επίσης, φιλοξενούνται και διοργανώνονται περιοδικά, επιστημονικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, επιχειρηματικές συναντήσεις και εκθέσεις και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.  Τέλος, ο χώρος αποτελεί καθιερωμένο κινηματογραφικό πλατώ.

Με την ανάπτυξη, τη δράση και τις συνέργειες που το ΤΠΠΛ δημιουργεί,  συμβάλλει σταθερά και αποφασιστικά στην προβολή και την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα σημαντικό πόλο καινοτομίας στην περιοχή της Αττικής, ορόσημο για την ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοχής του Λαυρίου.

Στο ΤΠΠΛ δημιουργούμε συνέργειες, με τη φιλοξενία καινοτόμων επιχειρήσεων και την παροχή υποστήριξης και άλλων υπηρεσιών σε αυτές. Συνδιαστικά, αξιοποιούμε την δυναμική του ΕΜΠ και συνεργαζόμαστε σε ερευνητικά έργα που προάγουν την επιστήμη και την μεταφορά και διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης.

περισσότερα

Η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του χώρου και η φιλοξενία εκδηλώσεων και δρώμενων τέχνης και πολιτισμού αποτελεί για το ΤΠΠΛ μια καταστατική αρχή. Το ΤΠΠΛ, με την δράση του, έχει γίνει ορόσημο για την περιοχή και ένα αγαπημένο κινηματογραφικό πλατό, που γυρίζονται πληθώρα παραγωγών.

περισσότερα

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ...