«Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας- Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, η εκδήλωση «Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας- Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη», που διοργάνωσαν η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μαζί με τον Δήμο Λαυρεωτικής, την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, τον Επιμορφωτικό - Εκδρομικό Σύλλογο και τη Χορωδία Λαυρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΜΠ, Ε. Σαπουντζάκης και ο Δ. Καραγιάννης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων. Στην κατάμεστη αίθουσα του «Μηχανουργείου» παραβρέθηκαν ο Πρύτανης ΕΜΠ Ι.Κ. Γκόλιας, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής και επί σειρά ετών Διευθυντής του ΤΠΠΛ, Κ. Παναγόπουλος, ο πρώην Ευρωβουλευτής και Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής ΜΜΜ, Μανώλης Γλέζος, ο Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Χ. Καβαλόπουλος, παλιοί μεταλλωρύχοι του Λαυρίου και περίπου 500 ακροατές.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Κοσμήτορας της ΣΜΜΜ και Αντιπρόεδρος του ΤΠΠΛ Δ. Καλιαμπάκος. Ο ομιλητής ξεκίνησε με την παρουσίαση των «αποτυπωμάτων» των μεταλλωρύχων στη σύγχρονη τέχνη (στη μουσική, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στις εικαστικές τέχνες) και στη συνέχεια αναζητώντας έργα τέχνης που εκφράζουν όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά την ταυτότητα των μεταλλωρύχων έφτασε μέχρι τις ρίζες της γέννησης της σύγχρονης μεταλλευτικής, διατρέχοντας όλα τα σημαντικά κέντρα της (Λαύριο, Μαντεμοχώρια, Νάξος, Σέριφος, κ.ά.). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μνημειώδες έργο του Ν. Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και στα τυπικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του μεταλλωρύχου που φέρει ο κεντρικός ήρωας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από τα έργα «Οι Ξεριζωμένοι» του Βάσου Δασκαλάκη, «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Ν. Καζαντζάκη,  «Εις Αθηναίος Χρυσοθήρας» του Μ. Μητσάκη κ.ά.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωση ήταν η παρέμβαση του Μ. Γλέζου που δήλωσε περήφανος που είναι απόγονος μεταλλωρύχων- σμυριδεργατών και κάλεσε την Πολιτεία να ασχοληθεί με την αξιοποίηση της σμύριδας, της γνωστής από τα αρχαία χρόνια ως Ναξίας Λίθου.

Όπως επισήμανε ο Δ. Καλιαμπάκος: «Διαλέξαμε έναν δρόμο προσέγγισης, λίγο διαφορετικό, αλλά ίσως τον πλέον κατάλληλο για να αφουγκραστεί κανείς την ψυχή του μεταλλωρύχου, αυτόν της τέχνης. Αποδείχτηκε ότι οι μεταλλωρύχοι της Ελλάδας μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με τους μεταλλωρύχους του κόσμου, που απορρέουν από τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.  Αυτές οδηγούν σε συγκρότηση ανθρώπων με ισχυρή προσωπικότητα και ανάπτυξη μιας βαθιάς συλλογικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει «διάλυση» της ατομικότητας. Οι σκληρές συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με τη συνεχή υπενθύμιση του κινδύνου, ακόμη και του θανάτου, όχι μόνο δεν οδηγούν σε μια μίζερη και παθητική αντιμετώπιση της ζωής αλλά, απεναντίας, γενούν μια τρομακτική δίψα για ζωή, σε όλες της τις εκφράσεις. Εξαιτίας αυτού του συνδυασμού των χαρακτηριστικών, οι μεταλλωρύχοι ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία σε ολόκληρο τον κόσμο…».

«Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 10 ΜΑΪΟΥ 2017

Tο Σάββατο 6  Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου η εκδήλωση «Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη». Με την εκδήλωση αυτή, άνοιξε η αυλαία του εορτασμού των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των 70 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.

Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Καθηγητής Ι. Γκόλιας επεσήμανε στην ομιλία του: «Η παρουσία και πορεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά τα 180 χρόνια της ιστορίας του συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: εκπαίδευση, έρευνα, κοινωνική προσφορά. To Ε.Μ.Π. δεν ήταν ποτέ αποξενωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  ξεκινά τον εορτασμό των 180 χρόνων με αυτήν την εκδήλωση και από αυτό το σημείο. Επιλέγει μια εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους , αφενός σε ανάμνηση του γεγονότος ότι ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και αφετέρου σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους,  ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κι επιλέγει, επίσης, το Λαύριο, πόλη μεταλλωρύχων,  η οποία ταυτόχρονα συνέδεσε το όνομά της με τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα».

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, ο οποίος σκιαγράφησε τα κοινά στοιχεία της ταυτότητας των μεταλλωρύχων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αυτά αποτυπώνονται στα πολυάριθμα τραγούδια και τις ταινίες που καταγράφουν τα χαρακτηριστικά τους, καταλήγοντας: «Οι σκέψεις αυτές δεν στοχεύουν σε μια αγιοποίηση των μεταλλωρύχων. Όμως, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο συμπέρασμα: σε ακραίες συνθήκες γεννιέται ένα είδος ανθρώπων με σπάνια αντοχή, χαλύβδινη θέληση και, πάνω απ’ όλα, ισχυρής συλλογικότητας. Ιδιαίτερα σήμερα, ας  διδαχθούμε από τον τρόπο των μεταλλωρύχων, ας σηκώσουμε κεφάλι κι ας πούμε: “Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο”».

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Εταιρεία Μελετών, ο Εκδρομικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος και η Χορωδία Λαυρίου παρακολούθησε πολυάριθμο κοινό, με ιδιαίτερο στοιχείο την παρουσία μεταλλωρύχων του Λαυρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της  Περιφέρειας Αττικής, κ. Αναγνωστόπουλος  και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Λουκάς, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Αντωνάκης, ο Πρόεδρος του Σ.Μ.Ε., κ. Κεφάλας, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου του Ι.Γ.Μ.Ε. , κ. Μπάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταλλωρύχων Λαυρίου, κ. Δημητρακόπουλος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.