Ένας από τους σταθερούς στόχους και τις επίμονες δραστηριότητες του ΤΠΠΛ-ΕΜΠ είναι η έρευνα και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του Λαυρίου και μάλιστα της τόσο σημαντικής κοινωνικής ιστορίας του. Σπουδαία πτυχή της ζωής των μεταλλωρύχων της περιοχής στάθηκαν οι εργασιακοί και κοινωνικοί αγώνες τους για καλύτερη ζωή –για περισσότερη ασφάλεια, για δικαιότερες αμοιβές, για την αξιοπρέπεια –εντέλει. Οι αγώνες αυτοί δεν συντέλεσαν μόνο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στη Λαυρεωτική, αλλά ενέπνευσαν και ολόκληρο το εργατικό κίνημα πανελλαδικά.

Οι μεγάλες απεργίες του Λαυρίου στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου είναι από τις πιο εμβληματικές  της αυγής του ελληνικού εργατικού κινήματος. Η απεργία  του Φεβρουαρίου του 1929 υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές -μάχη σκληρή, διαρκείας,  αιματηρή.  Κατά τη διάρκεια της ο Γιώργος Συρίγος, εργάτης στην Καμινεία της Γαλλικής Εταιρείας, έπεσε νεκρός μέσα στο χώρο εργασίας του από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία είχε κληθεί να καταστείλει τους απεργούς. Κοντά στο σημείο της θυσίας του μια ελιά, αυτό το τόσο συμβολικό για τον τόπο μας δέντρο, στέκει ακόμα να θυμίζει αυτήν την παλιά θυσία που κάρπισε με τη σειρά της. Είναι για τους Λαυριώτες, και ειδικά τους παλιούς εργαζόμενους, η «Ελιά του Συρίγου».

Η Διοίκηση του Πάρκου θέλησε να αναδείξει και να τιμήσει το εμβληματικό αυτό τοπόσημο των κοινωνικών αγώνων, να δημιουργήσει ένα μνημείο των εργατικών αγώνων της περιοχής.  Σύμμαχο και συνδημιουργό του μνημείου αυτού δε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλον παρά τους ανθρώπους του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου–Αν. Αττικής, τους συνεχιστές αυτής της ιστορίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Δια του προέδρου του, Δαμασκηνού Μέντη, δήλωσε πως οι άνθρωποι του είναι πρόθυμοι να προσφέρουν την εργασία τους εθελοντικά, προκειμένου το σχέδιο να υλοποιηθεί. Την έναρξη αυτής της κοινής προσπάθειας ανακοινώνουμε σήμερα, με χαρά, υπερηφάνεια και συγκίνηση.