Σε πείσμα κακοκαιρίας και πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Μηχανουργείου η εκδήλωση «Κώστας Παναγόπουλος  – Μια ζωή γεμάτη», εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τον εκλιπόντα ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ και «πατέρα» του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Στο πάνελ παραβρέθηκαν ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, ο τέως πρύτανης και Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΕΜΠ (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ) που διοικεί το Πάρκο, Καθ. Ιωάννης Γκόλιας και ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρός της, Καθ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, σε χρέη διοργανωτή και συντονιστή της βραδιάς. Και οι τρεις μίλησαν με λόγια θερμά για το τιμώμενο πρόσωπο. Για το ειδικό βάρος του ως επιστήμονα, δασκάλου, επαγγελματία και, κυρίως, ανθρώπου.

Η ιδιαιτερότητα όμως της διοργάνωσης έγκειτο στην ευρεία συμμετοχή των παρευρισκομένων, όχι μόνο ως ακροατηρίου. Σε κλίμα ζεστασιάς και συγκίνησης, πολλοί από τους παρευρισκομένους που τον (και μας) τίμησαν, καθήμενοι σε σχηματισμό μεγάλης παρέας, πήραν το λόγο ενθυμούμενοι σημαντικές στιγμές και φάσεις της ζωής τους που μοιράστηκαν με τον σπάνιο Κώστα Παναγόπουλο: τον φίλο, τον συνεργάτη, τον δάσκαλο, τον σύντροφο, τον πατέρα. Καθηγητές του ΕΜΠ, συνεργάτες του στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, πρώην φοιτητές του, παράγοντες της πόλης του Λαυρίου –μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς και ο πρώην δήμαρχος, όταν ξεκίνησαν μαζί το εγχείρημα του ΤΠΠΛ, Κώστας Πόγκας, ο Φώτης  Κατσούλιας, Πρόεδρος Κ.Σ. Βυτίνας, της ιδιαίτερης πατρίδας του, συνάδελφοί του στα μεταλλεία όπου εργάστηκε, ο Καθηγητής Ιατρικής Π. Σουκάκος, επιστήθιος φίλος του και, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, οι τρεις γιοι του, φώτισαν γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του. Μιας προσωπικότητας χαρισματικής, με τον σπάνιο συνδυασμό οξυδέρκειας, φιλομάθειας, τόλμης και νεοτερικότητας με την ανθρωπιά, την ευγένεια, την αγάπη.

Ανάμεσα στις εξιστορήσεις των καλεσμένων, προβλήθηκαν τρία ολιγόλεπτα βίντεο που η οργανωτική ομάδα του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου είχε ετοιμάσει. Το πρώτο, απόσπασμα από μια συνέντευξη του Κ. Παναγόπουλου σχετικά με την εμπειρία από τη εργασία του στα μεταλλεία της Μυκόνου ως νεαρού μηχανικού, μας έβαλε στο κλίμα της βραδιάς. Το δεύτερο, ειδικό αφιέρωμα σχετικό με τον τίτλο της εκδήλωσης «Μια ζωή γεμάτη» ήταν ένα φωτογραφικό οδοιπορικό με εικόνες από τη ζωή του, από τα πρώτα παιδικά του χρόνια μέχρι πολύ πρόσφατα. Το τρίτο βίντεο, σε δεύτερη προβολή, είχε τον τίτλο «Οι άνθρωποι του Πάρκου» και παρουσίαζε στιγμές και πρόσωπα που συνέβαλαν ουσιαστικά στη δημιουργία του ΤΠΠΛ, ακολουθώντας πιστά ένα από τα βαθιά «πιστεύω» του Κώστα Παναγόπουλου, ότι όλα τα σημαντικά δημιουργήματα, ακόμη και αυτά που που έχουν έντονη προσωπική σφραγίδα, είναι πάντα προϊόντα συλλογικής προσπάθειας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αναγγελία της ονομασίας της αίθουσας εκδηλώσεων του Μηχανουργείου σε «Αίθουσα Κώστας Παναγόπουλος», σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ, και τα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας πλάι στην κεντρική είσοδο της αίθουσας, από τον Πρύτανη Α. Μπουντουβή, εν μέσω δυνατής βροχής.

Ο Κώστας Παναγόπουλος λείπει, αλλά το τόσο θετικό αποτύπωμά του έχει χαραχτεί έντονα σε συνειδήσεις και σε τόπους -στο Λαύριο λίγο βαθύτερα.

Πιέστε εδώ για να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.