Της Αγίας Βαρβάρας στο ΤΠΠΛ

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, οικουμενικής προστάτιδας των μεταλλωρύχων, και το ΤΠΠΛ φέτος τη γιόρτασε με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Στις 11 το πρωί, τελέστηκε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια από το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ), που εδρεύει στο Πάρκο, δοξολογία στην είσοδο της ιστορικής μεταλλευτικής στοάς. Μπροστά στο έγκοιλο στο βράχο εικονοστάσι της Αγίας και στο ξέφωτο της εισόδου της στοάς, ιερούργησε ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, παρουσία των παλαιών -και τιμώμενων- μεταλλωρύχων, της διοίκησης του ΤΠΠΛ και αρκετών πολιτών του Λαυρίου.

Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρθηκε στην αίθουσα της Αποθήκης Επίπλευσης όπου, αφού προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους τα καθιερωμένα γλυκίσματα της ημέρας, οι λουκουμάδες, ο Καθηγητής Δημ. Καλιαμπάκος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του φορέα του ΤΠΠΛ (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ) μίλησε για την Αγία Βαρβάρα. Τη Βαρβάρα ως ιστορικό πρόσωπο,  τις συνθήκες αγιοποίησης της, την Αγία Βαρβάρα ως σκέπη και φυλαχτό των απανταχού μεταλλωρύχων που “δουλεύουν με το χέρι του Χάρου στην πλάτη”, όπως χαρακτηριστικά ανακάλεσε ο ομιλητής τη φράση του ποιητή Ν. Βουρλάκου, αλλά και τη γιορτή της, ως ευκαιρία για τους μεταλλωρύχους σχόλης, ανακούφισης, χαράς, πανηγυριού, με παραδείγματα από πολλές γωνιές του κόσμου και της χώρας. Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τίμηση και τα έθιμα της Αγίας όχι μόνο διατηρούνται στα ανά τον κόσμο μεταλλευτικά μέρη, αλλά έχουν περάσει και στα νεότερα υπόγεια έργα και χρήσεις, όπως στη διάνοιξη και λειτουργία των σιδηροδρομικών και οδικών σηράγγων.

Μια ακόμη παρουσίαση από τον ίδιο, ήταν αφιερωμένη στους ορύκτες των σιδηροδρομικών στοών, ένα κλάδο που γεννήθηκε από τους μεταλλωρύχους, και είχε τίτλο “Άνθρωπος vs μηχανή: Η πρώτη μάχη”.  Ο ομιλητής, αφού έκανε αναφορά στις σύγχρονες διαστάσεις του ερωτήματος, ανέτρεξε στο παρελθόν και σε συμβολικούς σταθμούς αυτής της μάχης, από τους Λουδίτες του 18ου αι. έως τη μάχη Kasparov-Deep Blue στον 20ο. Η ομιλία εστίασε στην πρώτη συμβολική μάχη ανθρώπου - μηχανής, την ιστορία του θρυλικού πια ορύκτη John Henry που, στα τέλη του 19ου αιώνα και στη Δυτική Βιρτζίνια, αφού στοιχημάτισε και κέρδισε (!) έναντι μιας ατμοκίνητης διατρητικής μηχανής, εξέπνευσε από την υπερπροσπάθεια, κερδίζοντας όμως την παραμονή όλων των συναδέλφων του στην εργασία και μια θέση στους ήρωες όλων των ανθρώπων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημ. Λουκάς.

Για παρακολουθήσετε την ομιλία του καθ. Δημήτρη Καλιαμπάκου πιέστε τον παρακάτω σύνδεσμο: