Το Πάρκο έκοψε την πίτα του

 

Tην περασμένη Παρασκευή, στις 3 Φεβρουαρίου, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πίτας του Πάρκου. Μια μικρή γιορτή επανασύνδεσης για τους περισσότερους συνεργάτες και φίλους του ΤΠΠΛ, μετά την αναγκαστική απομάκρυνση που η πανδημία επέβαλε, και γνωριμίας για ορισμένους. Τη γιορτή άνοιξε με ευχές ο Πρύτανης του ΕΜΠ και Πρόεδρος της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ Α. Μπουντουβής, εξαίροντας το ζεστό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων που συνεργάζονται στο Πάρκο.

Γιορτάσαμε παραδοσιακά, με την κοπή της πίτας μας για το 2023, τη συναπόλαυση των εδεσμάτων και των ποτών, τη χαλαρή συζήτηση, την ανταλλαγή ευχών και προσδοκιών. Γιορτάσαμε όμως και «αλλιώτικα». Με μια ομιλία του Δ. Καλιαμπάκου, Αντιπροέδρου της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ, για το ερώτημα Άνθρωπος vs. Μηχανή, μια που δεν ξεχνάμε τη διττή τεχνολογική-πολιτιστική μας φύση. Ο ομιλητής, ξεκινώντας από τρέχοντα παραδείγματα και γυρνώντας πίσω στον χρόνο, εστίασε στη συμβολικά πρώτη μάχη του ανθρώπου ενάντια στη μηχανή, στα χρόνια της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης: την ιστορία-θρύλο  του John Henry, του ανθρώπου που, στο όνομα της υπεράσπισης της εργασίας όλων, νίκησε την ατμομηχανή, πριν ξεψυχήσει. Ακόμη, στη συνέχεια, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο του ΑΣΜΠΕΤΕ, για να θυμηθούμε και την πρόσκλησή μας, να «ξεψαχνίσουν» με ερωτήσεις τον Πρύτανη αλλά και την τυχερή του φλουριού κ. Βίκυ Τσουκαλά, καθηγήτρια ΕΜΠ. Τέλος, μια μικρή έκπληξη και ένα δώρο αντάξιο του «μηχανόβιου» παρελθόντος του περίμενε τον άρτι αποχωρήσαντα από την ενεργό υπηρεσία δικό μας άνθρωπο, τον φύλακα Βαγγέλη Πρεβενά.

Τις όμορφες και χαλαρές αυτές στιγμές μοιράστηκαν μαζί μας ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ε. Σαπουντζάκης, ο  Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ι. Χατζηγεωργίου και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ. Γκιντίδης. Παρόντες ήταν ακόμη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων και μέλος του ΔΣ της ΕΑΔΙΠ ΕΜΠ καθηγητής Ν. Μαρμαράς, η κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Καθ. Ε. Κλαμπατσέα, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΔΙΠ ΕΜΠ και πολλά άλλα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων Pyrogenesis, Nanophos, T4I Engineering , το Εργαστήριο Καινοτομικών Μονωτικών και Ανόργανων Υλικών (ΕΡΚΑΜΥΛ) καθώς και μελλοντικοί συνεργάτες του Πάρκου. Επίσης, συνεργάτες από το Έργο «Απορρύπανση Αποκατάσταση Κτιρίου “ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ” στο ΤΠΠΛ» και o συντηρητής στο έργο του Μουσείου Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου κ. Α. Πλυτάς.

Τέλος, είχαμε κοντά μας εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας: από τον Δήμο Λαυρεωτικής, την Εταιρεία Μελετών, την Ανδρική Χορωδία Λαυρίου και το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Αν. Αττικής

Και του χρόνου!