Η ιστορία

Λαύριο, χειμώνας του 1941-42. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή. Ο σκληρός χειμώνας και η πείνα αποδεκατίζουν τον πληθυσμό των πόλεων. Οι κάτοικοι του Λαυρίου, της εργατούπολης της οποίας μεγάλο μέρος απασχολείται στη Γαλλική Εταιρία Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium-CFML), ήδη επιταγμένη από τις δυνάμεις κατοχής, γίνονται ευάλωτα θύματα των σκληρών συνθηκών. Πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού της πόλης χάνεται μέχρι το καλοκαίρι του 1942.

Ο νεαρός Έλληνας αρχιμηχανικός Κωνσταντίνος Κονοφάγος της CFML έρχεται σε επαφή με την οργάνωση του ΕΑΜ στο Λαύριο και τον γραμματέα της Παναγιώτη Δρίβα, φοιτητή Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργαζόμενο στη CFML, και σχεδιάζουν μια παράτολμη πράξη που έμελλε να σώσει την πόλη: την παραγωγή ασημιού, κάτω από τη μύτη των κατακτητών. Ο Κονοφάγος ρίχνεται με πάθος στη έρευνα και τους υπολογισμούς, για να μπορέσει, με τα λίγα διαθέσιμα μέσα, να ανακαλύψει μια τεχνολογική μέθοδο που θα παράξει ασήμι. Τη δοκιμάζει στην πράξη, μαζί με λίγους πιστούς εργάτες, και με κίνδυνο τη ζωή τους το καταφέρνουν. Το ασήμι πωλείται στη μαύρη αγορά έναντι τροφίμων, με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού, και με τη βοήθεια της οργάνωσης του ΕΑΜ στήνονται συσσίτια. Σιγά-σιγά η πόλη του Λαυρίου βγαίνει από τον μαύρο κύκλο του θανάτου.

Η εκδήλωση

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου, στις 7μ.μ., το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τους άλλους συνδιοργανωτές του φοιτητικού- νεανικού διαγωνισμού -τον Δήμο Λαυρεωτικής, την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής- για την φιλοτέχνηση μνημείου-γλυπτού προς τιμήν της ηρωικής ομάδας, διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Κατά την εκδήλωση θα εκτεθούν στο κοινό όλες οι συμμετοχές. Επίσης, θα ανακοινωθούν και θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία (1ο, 2ο και 3ο) που εξέλεξε η Καλλιτεχνική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η ιδέα του πρώτου βραβείου είναι και αυτή που θα υλοποιηθεί.

Η εκδήλωση αυτή, πέρα από μια εκδήλωση μνήμης, είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης, της συμπόρευσης επιστήμης - κοινωνίας και της αντίστασης απέναντι στη βία και τον πόλεμο. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7:00 Χαιρετισμοί από τους:
- Πρύτανη ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέα Μπουντουβή
- Δήμαρχο Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά
- Πρόεδρο Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής ΕΜΕΛ, κ. Τάσο Βλάδο
- Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Αν. Αττικής κ. Δαμασκηνό Μέντη
7:30 Με τη φλόγα της Αντίστασης άναψαν την κάμινο του αργύρου… Γιώργος Δερμάτης, Δρ Ιστορίας
7: 45 Σύγχρονες αντηχήσεις μιας ηρωικής πράξης”. Δημήτρης Καλιαμπάκος, Αντιπρόεδρος ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
8:00 Ανακοίνωση των τριών βραβείων από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού - Απονομή βραβείων
Επίδοση αναμνηστικών συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες
8:30 “Τo ακορντεόν” και δυο ακόμα μουσικές πινελιές από τον σολίστα κ. Γιώργο Ελευθεριάδη
8:40 Έκθεση των συμμετοχών