ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΠΩΝ»
ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ “Μνήμες Τόπων” που διοργάνωσε το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο κόσμος που αψήφησε το πρώτο τσουχτερό Σαββατόβραδο του φθινοπώρου ανταμείφθηκε με μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο "Από την Ήπειρο ως τη Λαυρεωτική- Το ηπειρώτικο κλαρίνο σε πρώτο πλάνο". Από την Ήπειρο, πατρίδα των ιδρυτών και μεγάλων ευεργετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Λαύριο, λίκνο του Πάρκου αλλά και μια πόλη στο κέντρο των μεγάλων γεγονότων της ιστορίας της Ελλάδας, αρχαίας και νεότερης, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στο προλόγισμα του ο Δ. Καλιαμπάκος, καθηγητής ΕΜΠ και αντιπρόεδρος της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ. (https://youtu.be/FIu6SgzgUic).
Τα μοναδικά κλαρίνα των βιρτουόζων Νίκου Φιλιππίδη, Ανδρέα Κοτσίνη και Αποστόλη Βαγγελάκη άγγιξαν σύντομα με τους σκοπούς τους -γνωστούς, παραδοσιακούς, αλλά και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς- το ακροατήριο, συνοδευόμενοι από δυο επίσης εξαιρετικούς μουσικούς, τον Ανδρέα Παππά στα κρουστά και τον Δάμωνα Ρουτσάκο στο λαούτο.
(https://www.youtube.com/watch?v=pb17m8aFqz8).
Το αισθητικό ταξίδεμα και τον εσωτερικό στοχασμό διαδεχόταν εναλλάξ ζωηροί γνώριμοι σκοποί, που ζωντάνεψαν ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος του “Πύρρου”, του Συλλόγου Ηπειρωτών Λαυρεωτικής, που υποστήριζε την εκδήλωση. Αυτό έδωσε το έναυσμα και σε αρκετούς θεατές να σηκωθούν και να σύρουν τον χορό, δίνοντας μια νότα πανηγυριού στο τέλος της συναυλίας. Μια καινούργια γεύση για τον χώρο του ΤΠΠΛ, γεμάτη από την ηπειρώτικη μουσική που, με κάποιον τρόπο, αγγίζει τους πιο βαθιούς τόπους της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και κάποιους τόνους λαϊκού γλεντιού, έμεινε στους συμμετέχοντες στη βραδιά.
Το βράδυ της Κυριακής ήταν αφιερωμένο στην “Ελιά του Συρίγου και την Μεγάλη Απεργία του 1929”. Αφορμή στάθηκε η μοναδική ελιά του Πάρκου, η Ελιά του Συρίγου, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο απεργός εργάτης της Γαλλικής Εταιρείας Γιώργος Συρίγος στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των μεταλλωρύχων το 1929. Εκεί, στην ελιά που στέκει ακόμη θαλερή στο σκληρό βιομηχανικό τοπίο, το ΤΠΠΛ σχεδίασε έναν μνημείο-τοπόσημο, για την ανάδειξη συνολικά των αγώνων των μεταλλωρύχων της περιοχής, ενώ για την υλοποίηση του εργάστηκαν εθελοντικά μέλη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το οποίο υπήρξε και συνδιοργανωτής της όλης εκδήλωσης. Στην κατάμεστη Αποθήκη Επίπλευσης την εκδήλωση άνοιξαν οι χαιρετισμοί του Πρύτανη ΕΜΠ, Ιωάννη Χατζηγεωργίου, ο οποίος τόνισε το δίκαιο των αιτημάτων της απεργίας, και του Δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την ταυτότητα της Λαυρεωτικής. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΕΚΛ, Δαμασκηνός (Μάης) Μέντης, ο οποίος είπε ότι για τα μέλη του ΕΚΛ που εργάστηκαν εθελοντικά για την κατασκευή του μνημείου αυτό ήταν ελάχιστο χρέος και μεγάλη τιμή μας σε όλους όσους έδωσαν τα πάντα για έναν καλύτερο κόσμο. Στη συνέχεια, έδωσε ένα σύντομο χρονικό της απεργίας. Αναφέρθηκε τις σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες των μεταλλωρύχων καθώς και την αθέτηση των υποσχέσεων της εργοδοσίας που αποτέλεσαν τα αίτια της απεργίας, καθώς και τη δολοφονία του Συρίγου, που έδωσε το έναυσμα για την γενίκευση και ενδυνάμωση της, κλείνοντας με την μεγάλη παρακαταθήκη των αγώνων αυτών για τους αγώνες του μέλλοντος, για ένα καλύτερο κόσμο.
Η κεντρική ομιλία της βραδιάς πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ/ΤΠΠΛ. Ο ομιλητής στηριγμένος σε πλούσιο ιστορικό υλικό φώτισε λιγότερο γνωστές ή άγνωστες πλευρές της απεργίας όπως τις αναλογίες που αυτή είχε με τις απεργίες των μεταλλωρύχων σε ολόκληρο τον κόσμο την αυγή του 20ου αιώνα, τον ρόλο των γυναικών των μεταλλωρύχων σε αυτές, τον ρόλο της Ενωτικής ΓΣΕΕ, τον ρόλο των προσφύγων μεταλλεργατών, τις ιδιαιτερότητες της ιστορικής συγκυρίας, κάποιες από τις οποίες υπήρξαν σύμμαχοι στον αγώνα αυτόν. Τέλος, ο Δ. Καλιαμπάκος εστίασε στο πρόσωπο του Παναγιώτη Ραφιά, ενός εκ των πρωταγωνιστών της απεργίας, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία που σκιαγραφούν την προσωπικότητα του, όπως το προσωπικό του σημειωματάριο που διέσωσαν οι απόγονοι της οικογένειας του.
Μετά τις ομιλίες το κοινό κατευθύνθηκε προς τον νεόδμητο ανοιχτό χώρο της Ελιάς του Συρίγου, όπου δυο μικροί ακροατές της εκδήλωσης κέρδισαν το προνόμιο από τους οργανωτές της εκδήλωσης να αποκαλύψουν την τιμητική πλακέτα που τοποθετήθηκε στον διαμορφωμένο στύλο-”βωμό” που αποτυπώνει την ταυτότητα του μνημείου.
Η βραδιά, που μας έκανε τη χάρη να είναι πολύ γλυκύτερη από την προηγούμενη, έκλεισε με ένα κέρασμα στον χώρο του αμφιθεάτρου και τα “πηγαδάκια” συναντήσεων και αποτιμήσεων που ακολουθούν.
Να σημειώσουμε ακόμη πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας» κ. Ελένη Καραγεωργοπούλου, οι κ.κ. Θέμης Γκιώνης και Γιάννης Πρωτούλης, μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο κ. Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς», οι κ.κ. Γιάννης Ανανιάδης και Γιώργος Κωστάλας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και μέλη των συλλόγων ΕΜΜΕΛ κ. Τάσος Βλάδος, Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης» κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων κ. Δημήτρης Μπάτης. Ακόμα, πολλοί καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ, μεταξύ των οποίων ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών κ. Δημήτρης Δαμίγος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον σύνδεσμο: Στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=kFdSfZcCirw