Η φήμη του Πάρκου εξαπλώνεται – Έκδοση για το ΤΠΠΛ στην Τουρκία

Με τίτλο “ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ” εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2022 (Εκδόσεις: Adana Alparslan Türkeş Science And Technology University) το βιβλίο του Dr. Taşkın Deniz Yıldız.

Στο βιβλίο του, ο Taşkın Deniz Yıldız  εξηγεί ότι η ερευνά του για το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου εκδόθηκε σε βιβλίο ώστε η περίπτωση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Τουρκία. Ξεκινάει την έρευνά του με μια ιστορική αναδρομή, αναφέροντας τις διαδικασίες από τις οποίες πέρασε ο χώρος της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου μέχρι να καταλήξει στη διαχείριση του ΕΜΠ, εξηγώντας συγχρόνως τι σημαίνει “μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς” και τι ακριβώς χρειάζεται ένας παρόμοιος χώρος στην Τουρκία για να αποκτήσει την ιδιότητα αυτή. Στη συνέχεια, περιγράφει την εξέλιξη των δραστηριοτήτων στο Πάρκο, τις πηγές χρηματοδότησης και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Εστιάζει στα οφέλη από την προώθηση της εκπαίδευσης πάνω στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και από τη μελέτη της βιομηχανικής ιστορίας και του πολιτισμού. Επιμένει ιδιαίτερα στη συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της επιστημονικής έρευνας, με πλούσια παραδείγματα από το έργο του ΤΠΠΛ. Τέλος, θεωρεί ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αξιοποίηση πολλών εγκαταλελειμμένων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία, αλλά και άλλων εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ως θεματικά ή  τεχνολογικά πάρκα για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, ακόμη και τουριστικούς σκοπούς.

Η έκδοση υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη για τους ανθρώπους του Πάρκου, μιας που η εξέλιξη της έρευνας αυτής μας ήταν παντελώς άγνωστη!