Η εκδήλωση "Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο του 21ου αιώνα" διοργανώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2015 στο πλαίσιο εορτασμού των 150 χρόνων της πόλης του Λαυρίου και των 20 χρόνων του ΤΠΠΛ.Πιέστε για να δείτε τη πρόσκληση και το πρόγραμμα.

Διακεκριμένοι καθηγητές ανέπτυξαν τις προτάσεις του σε πέντε κομβικούς άξονες, καθοριστικούς για τη συγκρότηση και λειτουργία του Λαυρίου στο μέλλον: το Λιμάνι, την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων, τον Πολιτισμό, το Περιβαλλοντικό πρόβλημα και τον Προαστιακό.

Το περιεχόμενο των εισηγήσεων είναι διαθέσιμο εδώ.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Κ.Ι. Παναγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, για τη θεμελιώδη και διαχρονική συνεισφορά του στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς, ο Καθηγητής Σ. Γεωργάτoς, ως εκπρόσωπος του Aναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ Φωτάκη και ο Σ. Πάντζας, Περιφερειακός Σύμβουλος, ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής.

Οι ομιλητές του Ε.Μ.Π. έδωσαν στην αρχή το στίγμα τόσο της δράσης του ΤΠΠΛ, όσο και της συμβολής του στην τοπική κοινωνία. «Έχουμε πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο για το ΕΜΠ. Αποτελεί ένα παράθυρο του ΕΜΠ ανοιχτό στην κοινωνία, στις ανάγκες της, και τις ελπίδες της, και μάλιστα τώρα που αυτή δοκιμάζεται σκληρά από την παρατεταμένη κρίση. Αποτελεί ένα πεδίο δοκιμής νέων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, τεχνικών και πολιτισμικών καινοτομιών, πεδίο ώσμωσης μεταξύ ειδικών και μη, διεπιφάνεια αλληλεπίδρασης μεταξύ έρευνας και παραγωγής, εκπαίδευσης και κοινωνίας ...» Από τo χαιρετισμό του Πρύτανη ΕΜΠ, Καθηγητή Ι. Κ. Γκόλια.

"Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το ΤΠΠΛ, οι δεκάδες καθηγητές και οι εκατοντάδες ερευνητές του ΕΜΠ που διαχρονικά έχουν εμπλακεί στη θεμελίωση και ΤΗv ανάπτυξη του Πάρκου, οι εργαζόμενοι στο ΤΠΠΛ συστηματικά προσπαθούν όλη αυτήν την εικοσαετία να προωθήσουν τους στόχους του Πάρκου, οι οποίοι συμπυκνώνονται στη διατήρηση της "βαριάς" βιομηχανικής κληρονομιάς του Λαυρίου, τη δημιουργική διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την παραγωγή και την κοινωνία και την προώθηση καινοτόμων ιδεών και λύσεων. Θεωρώ ότι, παρά τις δυσκολίες, το ΤΠΠΛ έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τις κατευθύνσεις αυτές. ..» Από το χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΑΔΙΠ ΕΜΠ, Καθηγητή Κ. Ι. Μουτζούρη.

«Το ΕΜΠ οφείλει να αντισταθεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της παρακμής και της παθητικότητας. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή για το ΕΜΠ η διολίσθηση σε μια ηττοπαθή στάση έναντι των τρεχουσών δυσμενών συνθηκών, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε πoπολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες στο πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας που σπουδάζει σε αυτό. Η δράση του ΤΠΠΛ αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη στην αντίθεση κατεύθυνση. Παρά τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που μία οικονομία ακόμη σε ελεύθερη πτώση δημιουργεί, το ΤΠΠΛ ιχνηλατεί μονοπάτια διεξόδου, αφουγκράζεται το μακρινό ακόμη ήχο ενός καλύτερου μέλλοντος...» Από τo χαιρετισμό του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκου. 

Ιδρυτικό και θεμελιώδες χαρακτηριστικό του ΤΠΠΛ είναι η άμεση και πολλαπλή σχέση του με την τοπική κοινωνία. Το ΤΠΠΛ αποτελεί ένα ισχυρό και μόνιμο σύμμαχο της πόλης του Λαυρίου. Έναν πυρήνα ανάλυσης των προβλημάτων, έναν "ενισχυτή" των παλμών τεχνολογικής καινοτομίας και κοινωνικής προόδου.

Πέντε κομβικά ερωτήματα που θα επιδράσουν καθοριστικά στο μέλλον της πόλης του Λαυρίου αποτέλεσαν το περιεχόμενο αντίστοιχων ερευνών, που ανέλαβαν να συντονίσουν πέντε Καθηγητές του Ιδρύματος, με διακεκριμένη δράση στα αντίστοιχα πεδία, και να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους.

Ι. Γκόλιας. Πρότανης
Το Λαύριο, λόγω κυρίως της γεωγραφικής του θέσης και των προοπτικών που αυτή προσφέρει, εμφανίζει σημαντική δυναμική ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξής του σε πολυτροπικό συγκοινωνιακό κόμβο της Αττικής. Η εργασία εστιάζει στην παρουσίαση και αξιολόγηση αφενός της υφιστάμενης σήμερα συγκοινωνιακής κατάστασης στο Λαύριο, με αναφορά στην οδική πρόσβαση στο Λαύριο αλλά και στην κυκλοφορία και στάθμευση στην πόλη και στο λιμάνι, και αφετέρου στις προοπτικές ανάπτυξης, με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής πρόσβασης και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα.

Κ.Μουτζούρης. Πρόεδρος ΕΑΔΙΠ- Μ. Κούφαλη
Η εργασία έχει ως αντικείμενο την επικαιροποίηση των προτεινόμενων κατευθύνσεων ανάπτυξης του λιμένα του Λαυρίου, με άξονα τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώθηκε περιορισμένη ακτοπλοϊκή και εμπορική κίνηση στον λιμένα, χωρίς αξιόλογες προοπτικές εξέλιξης. Αντίθετα, η εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής αποτελεί ισχυρή και οικονομικά αποδοτική δραστηριότητα του λιμένα. Επιπλέον, η ανάδειξη του Λαυρίου σε λιμένα αφετηρίας για κρουαζιερόπλοια, είναι σύμφωνη με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πλοιοκτητριών εταιρειών.

Θ. Βλαστός
Η κεντρική ιδέα που αναπτύσσεται στην εργασία είναι ότι το Λαύριο πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητά του. Το Λαύριο θα προασπίσει την ιστορία του αν προασπίσει την κλίμακά του, επομένως και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Με θωράκιση των γειτονιών σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, με απομάκρυνση της διαμπερούς ροής από το κέντρο του, με δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου χώρου πρασίνου μεταξύ του κέντρου και του λιμανιού, θα γίνει μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, χαμηλότερες ταχύτητες, ποδήλατο και πιο πολύ περπάτημα και ανθρώπινη παρουσία στο δημόσιο χώρο.

Ν. Μπελαβίλας
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός της βιομηχανικής κληρονομιάς λειτούργησαν ως πυλώνες αναβίωσης τους και ανάκαμψης περιοχών που επλήγησαν από την αποβιομηχάνιση των δεκαετιών του '80 και '90. Η Λαυρεωτική, το νότιο άκρο της Αττικής είναι μία ιστορική βιομηχανική ζώνη, όπου κατά τον 190 αιώνα ιδρύθηκε η πρώτη βαριά βιομηχανία μεταλλείων μολύβδου και μεταλλουργίας της Ελλάδας. Είναι ταυτόχρονα η κοιτίδα των αρχαίων μεταλλείων αργύρου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, της κλασικής εποχής. Αυτός ο τόπος, σε μία έκταση 120 τ.χλμ, διαθέτει ήδη ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα διεθνούς εμβέλειας το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός πόρος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δ. Καλιαμπάκος
Η ρύπανση της Λαυρεωτικής από βαρέα μέταλλα είναι το βαρύ τίμημα της πρωτοπορίας της στη βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου. Όμως, κάθε περιβαλλοντικός κίνδυνος μπορεί να αμβλυνθεί αποτελεσματικά, όταν αναλύεται σωστά και αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Το τελευταίο είναι το αντικείμενο της εργασίας που παρουσιάστηκε. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται τα κύρια μονοπάτια έκθεση; στον κίνδυνο και οι προσαρμοσμένες στην περίπτωση βέλτιστες τεχνικές αντιμετώπισης. Τέλος, χαράσσεται ένας στρατηγικός δρόμος αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού προβλήματος της Λαυρεωτικής, με σημείο εκκίνησης την άμεση αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος του ρυπασμένου κτηρίου Κονοφάνου.

Το τελευταίο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στο θεμελιωτή και πρωτεργάτη του ΤΠΠΛ, τον Ομότιμο Καθηγητή Κ. Ι. Παναγόπουλο, και μέσα από αυτόν σε όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν ψυχή και νόημα σ' αυτό που είναι σήμερα το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Ο Πρύτανης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κ.Ι. Παναγόπουλο, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ αποκάλυψε αντίστοιχη πλακέτα που αναρτήθηκε μόνιμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΠΠΛ. Ο Ομότιμος Καθηγητής Κ.Ι.Παναγόπουλος, παίρνοντας το λόγο, και αφού ευχαρίστησε θερμά το ΕΜΠ για την τιμητική εκδήλωση, αναφέρθηκε στην έννοια της τεχνικής μέσα από παραδείγματα του αρχαίου και νεώτερου Λαυρίου.

 

 

 

 

 

Παράλληλα, στο χώρο εκτέθηκαν τα έργα των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ ως αναμνηστικά για τα 150 χρόνια της πόλης του Λαυρίου, που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο της Πλαστικής, υπό την επίβλεψη των Επίκουρων Καθηγητών Γιάννη Γρηγοριάδη και Κώστα Ντάφλου σε συνεργασία με το ΤΠΠΛ, ενώ η όλη εργασία υποστηρίχθηκε από το Δήμο Λαυρεωτικής.

Τέλος, εκτέθηκαν οι διπλωματικές εργασίες με πεδίο τον λιμένα Λαυρίου των φοιτητών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Βασίλη Φούντα, με τίτλο "Αξιοποίηση Εγκαταστάσεων Λιμένος Λαυρίου Αττικής για την Παραγωγή Ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.)" και Χριστοδουλοπούλου Μαριάννας - Νιάκα Βασίλειου, με τίτλο «Εκτίμηση Απόδοσης Γεωθερμικού Συστήματος Κλιματισμού, μέσω του Λογισμικού Energγ Plus, σε Κτιριακές Υποδομές Λιμένος Λαυρίου Αττικής».